Thursday, May 24, 2007

solat...

one fine day...

"solat asar sama-sama, ok?"
angguk. "awak jadi imam?"
"awak nak jadi imam?" sedang menggalakkan.
"tak. kite tak pandai la" senyum.
"hoho... ade ke istilah tak pandai?" berdiri menghadap qiblat.
senyum. "em, kite berdiri kat belakang sikit kan?"
tersentak!
terus senyum, angguk. "yup, belakang sikit je"


waahhh!!!!
i really feel like crying at that very spot!
kalau boleh nak tanya sorang demi sorang dalam musolla tu
sape tak reti or jarang solat berjemaah...

memang perasan selama ni, tiap kali menjejakkan kaki dalam musolla E0 Kuliyyah of Engineering tu, dalam ramai-ramai sisters yang nak solat,
tak sampai 5 orang yg akan solat berjemaah.

kenapa?
1- memang tak dapat dengar if brothers pun tengah solat, and memang tak dapat nak intai pun dari divider yang ada antara tempat solat brothers n sisters. tapi brothers mmg solat berjemaah la...
2- sisters pun don't take any effort to perform congregational prayers. takde sape-sape ajak, semua solat sendiri. pastu takde sape-sape berani jadi imam jugak...

tapi tak sangka langsung akan muncul statement "kite berdiri kat belakang sikit kan" tu...

jadi macam mana???
nak biarkan?
oh no, no, certainly no...

sidang pembaca ada cadangan?

5 comments:

mujahid said...

mohon memberikan pandangan yang di pertua..saya mewakili sidang pembaca luar negara ingin mencadangkan agar yang dipertua membwakan usul supaya enginius/karisma/QYC etc mengadakan kempen solat jemaah dgn mmbuat risalah ttg hukum dan kayfiyyat solat jemaah ,tampal poster ke,buku kecik, buat giliran imam n etc hehe sekian sahaja cadangan untuk sidang berkenaan isu ini..tahniah dgn keprihatinan Nela ;)

elfaqiha said...

hm, agak mnegejutkn juga. kalau uia - an islamic uni- pn masih ada yg begitu, tak mahu la bayangkan pelajar uni lain pulak.
tp apepn, someone ought to be the initiator. penggerak. mujaddid. biar mula2 sorg, dua je makmum. tp insya'Allah, jika segalanya Lillahi ta'ala, nescaya akan ada juga perubahan itu, walaupn perlahan2.

Awan Badai said...

Saya setuju dgn Mujahid. Great idea. It is collective responsibility to take charge on this prob.

But, personally, i'm not shocked with this. Saya ada agak ramai kawan, yang saya tahu solat mereka entah ke mana. Thou they're IIUM students...

To do many jobs, we need...
Too many responsibilities, we have..
(gaya Master Yoda)

sidQi said...

cuba try "ijlis bina nu'min sa'ah".. insyaALLAH ada faedahnya nanti :)

muslimz87 said...

aslm wbt

kalau pmpuan solat jemaah, n makmum lbih drpd 2 orang.

imam berada ditengah2 di barisan saf paling hadapan sekali dan selari dgn makmum wanita di saf pertama tanpa perlu gerak ke hadapan sdikit pun.

jika solat berdua tak kira lelaki ataupun pmpuan, kedudukan makmum ialah di sisi kanan imam dan selari dgn imam.

WANITA MENGIMAMI SHALAT


Oleh
Al-Lajnah Ad-Da'imah Lil Ifta




Pertanyaan
Al-Lajnah Ad-Da'imah Lil Ifta ditanya : Bolehkah seorang wanita mengimami shalat untuk satu orang wanita ? Dan dimanakah wanita yang menjadi ma'mum itu harus berdiri dalam shalat tersebut ?

Jawaban
Seorang wanita boleh mengimami shalat beberapa wanita dengan berdiri di tengah-tengah mereka, dan jika yang menjadi ma'mum hanya seorang, maka ma'mum ini berdiri di sebelah kanan imamnya.

[Fatawa Al-Lajnah Ad-Da'imah Lil Ifta VII/390, fatwa nomor 8328]


BERKUMPULNYA WANITA UNTUK SHALAT TARAWIH

Oleh
Al-Lajnag Ad-Daimah Lil Ifta



Pertanyaan
Al-Lajnah Ad-Da'imah Lil Ifta ditanya : Jika beberapa orang wanita berkumpul di suatu rumah dan mereka ingin melaksanakan shalat sunnah seperti shalat Tarawih atau shalat fardhu, apakah seseorang diantara mereka harus maju untuk menjadi imam sebagaimana dilakukan oleh kaum pria ?

Jawaban
Hendaknya salah seorang di antara mereka menjadi imam, baik untuk melaksanakan shalat wajib maupun shalat sunnah, akan tetapi imam wanita itu tidak maju di depan shaf sebagaimana seorang pria mengimami kaum pria dalam shalat berjamaah, melainkan cukup bagi imam wanita itu untuk berdiri di tengah-tengah shaf pertama.

[Fatawa Al-Lajnah Ad-Daimah Lil Ifta VII/390, fatwa nomor 3907]

dalilnya:
"Dari Jabir bin Abdullah, ia berkata ; "Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam
pernah berdiri shalat, kemudian aku datang, lalu aku berdiri disebelah kirinya,
maka beliau memegang tanganku, lantas ia memutarkan aku sehingga ia menempatkan
aku sebelah kanannya. Kemudian datang Jabbar bin Shakr yang langsung ia berdiri
di sebelah kiri Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam. Lalu beliau memegang
tangan kami dan beliau mendorong kami sehingga beliau mendirikan kami
dibelakangnya".
[Shahih Riwayat Muslim & Abu Dawud]

Bahwasanya Aisyah pernah mengimami wanita-wanita pada salah satu shalat wajib, dan beliau berdiri di antara mereka" (R. Daraquthni)

"Bahwasanya beliau (Ummu Salamah, istri Nabi Shallallahu 'alaihi wa Sallam) mengimami para wanita; beliau berdiri di tengah (shaf)" (R. Abdur Razzaq dan Al Baihaqi)

[Disalin dari buku Al-Fatawa Al-Jami'ah Lil Mar'atil Muslimah edisi Indonesia Fatwa-Fatwa Tentang Wanita, penyusun Amin bin Yahya Al-Wazan terbitan Darul Haq hal. 133 penerjemah Amir Hamzah Fakhruddin]
http://www.almanhaj.or.id/content/157/slash/0