Thursday, May 10, 2007

Purpose of Life...

huhu...

sangat havoc. name je short sem. ingatkan leh la lepak-lepak, sebab tu amik 3 subjects...
-__-"
rupe-rupenye Object Oriented Programming itu amatlah buat saya feninn!!!
dan Electronics sangat mengantukkan!!!
CAD juga menyusahkan schedule harian saya kerana Alibre Design 9.0 ni macam bongek je tak function betul-betul walaupun dah install dan re-install 3 kali...!!!

habis tu, semalam saya tidur jam 4.15 pagi...
sebab tunggu turn pinjam laptop kawan utk wat drawing (sbb mula-mula expect boleh guna laptop sendiri tapi tak bleh pulak..), selepas group 'discussion' utk project CAD - my group akan buat assembly drawing utk tombol pintu.
ingatkan nak sahur jugak, tapi takde makanan... wuwuwu...
dan saya terbangun lewat utk kelas!!! 8:50!!

o__O huwaaaaaaa...

saya terus berlari ke bilik air * tertendang dinding, jari kaki luka dan lebam.. *sempat gi mandi lagi tuh hehe... * sampai di kelas hampir setengah jam kemudian, sakit perut dan pening kepala. tak dapat focus. baru teringat, homework drawing tak siap lagi sebab tak reti edit dimension ellipse.. sambil lecturer mengajar kat depan, saye curi-curi siapkan homework.. huhu.. oh, lupa nak bagitau, class CAD mula jam 9 pagi.

semalam saya dapat result quiz 1 OOP, sangat membencikan. saya sangat-sangat perlu belajar dan berusaha dengan lebih gigih.

hari ni saya sepatutnye attend dan amik slot utk kawan-kawan baru di UIA. tapi saya tarik diri last minute, sebab sangat tak larat.. maafkan saya.. saya tau memang sgt rugi! dah la makan sedap, pengisian pun sangat mengenyangkan n nsyaAllah cukup utk beri tenaga buat satu tempoh masa yg lama.. mungkin sehingga ke sem depan, atau lebih dari itu...

Sekarang, ramai kawan-kawan saya sedang menghadapi exam.
But at the same time, despite the plague of examingitis, many still stood strong, energetic and full of positive spirit! Continuously dedicating time and energy in organizing, handling and volunteering for programmes that allow them to reach out to the society.

What/who's holding them firm?

Recently, I faced some problems I consider horribly big. N close friends know how badly I reacted. I won't say it's all in the past already, no. I'm still figuring the way out and learning. Each and every time we fall, we have to stand up again, force ourselves to stand up again if others fail to help us. Why?

I think nearly everyone who visit this blog will have a rough idea of why do we exist in this world... * somehow a good thing because you guys know it! but not a very good thing because it proves that my circle of friends are just people who know the purpose of life - and that i should reach out more... -_- *
I remember going to Johor to help the flood victims,
I remember chatting with the secondary school kids out there..
I remember performing a task in IIUM one night,
I remember apporaching strangers...
Asking them about the purpose of their life, and if they are to go 6 feet underground today would they be satisfied with their life... do you have any idea what were their answers? if you don't, feel free to break through the always-there 'do not disturb' sign at my YM o_O * but sorry if i'm not around... *

Of course, the question will make YOU think - what's the purpose of YOUR life?
Yeah, you know Allah said,
وما خلقت الجن والإنس إلا ليعبدون
and
إني جاعل في الأرض خليفة ...
but do you really understand that two holy verse?
what do you do when you say you understand?
how do you live when you say you understand?


whatever your answer is,
make sure it's not from any reading material, nor answer scheme for an exam.
the answer should be presented in how you live your life
each and every second spent,
each step forward,
each action taken...
make sure they contribute
to the purpose of your life...

p/s: a dedication to a friend, an answer to why I am still breathing today

4 comments:

-[[`abyd]]- said...

nela..heheh,bleh bayang~ ;))

ol de bes yeah!gudluck pape pn.heheheh.

sidQi said...

nela.. nice piece here.. you composed it in such beatiful arrangment :)

i was having tea wif sumone juz now.. and we did talk somehow related to inner self.. nsyaallah i'll write bout that soon n share wif you...

lastly.. we stand by a pair of feets.. and.. ourselves stand with faith + courage inside :)

treasure ur life.. you are going thru what most people don't...

.:life is an art:.

Awan Badai said...

Semoga mencapai cita-cita hidup!

Nihlah Johari said...

thanks to all :)