Tuesday, May 30, 2006

Updates!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


(this's my laptop wallpaper right now)

27th April 2006

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful...

Skarang ni baru boleh menaip dgn kurang skema kot. Citer sblm ni rasenye mcm amat plain. Mmg menaip jugak kat rumah, tapi nak merecord hari² yang berlaku ni gayanye macam amat asing bagi realiti hidupku. Macam tak tau nak ckp ape. Kalau tak pun, balik² cerita lebih kurang... Sendiri bosan. Heh...
Ni lah orang yg tak menulis diari harian (ulang balik: harian je), untuk pengetahuan semua...

Started joining lectures in University of Jordan, particularly Tafseer and Manhaj Mufassirin classes, which is rather 'foreign' for me especially when the whole lecture was in arabic. Not even a sentence of English except for today "i will consider that" by Dr. Muhammad Rayyan. I only join his lectures. He's really great and knowledgable and etc. And the Arab students were mostly participative and the it was really a two-way communication between students and the lecturer.

Some asked how's my routine here fi biladil Urdun. Here it goes. Wake up in the morning for Subh (Subh here 4.30 - 5.45 fissobah), sometimes sleep again after the morning prayer, hehe... Join lectures on Sundays, Tuesdays and Thursdays fil Jami'ah Urduniyyah from 10:00 - 12:00, wa indi khissah (ya'ni dars) fil markaz lughoh fi biladil amman on Mondays and Wednesdays from 9:00 to 11:00.Wa ba'd zuhr classes at home with Ustaz Marwan n his wife Ala', hatta Asr. Malam... Activity bebas. Fil masa' iza fi hari² yg sangat boring, pegi CC lah. Ahh... Hari ni ingat nak tengok naruto, tapi fikir balik, takkan nak ngabis duit kat CC ni. Nanti gi umah member la download kot. Huhu... Hantu betul. Kat umah ade 4 dvd stargate, mmg dok ngadap laptop tetiap malam. Hehe...TV pun seronok jugak la (baru sedar smlm), lagu Hamtaro dlm bhase arab... comey jerk. lagu² cartoon sme dlm arabic, mmg denga pun best la hehe.. Ye la, mane nak dpt lagu mcm tu dlm bhase arab?
Ah! Masih mencari di mane boleh purchase nasyid² arab punye album. Kinda susah gak la nak cari, esp yg al-Quds punye. Member² kate ade kat Balad, tapi bila nak gi tah...???

Weekends pulak adelah mase utk berjalan-jalan dan ziarah sana sini... Takat ni, dlm 3 weekend yg dah menetap kat Jordan ni, 2nd weekend to je melepak kat umah cam ape pun tak tau. Weekend lepas dah pegi el-Karak (Mu'tah), Petra, Wadi Rum, Bahru Mayyit wa Aqabah. Dan adelah kejadian yg sangat mengingatkan diri ini bahawa segalanya milik Allah Yg Maha Kuasa.
Accident depan mata yg mmg menggerunkan, BMW tegolek dari jalan seberang, hancur tak nampak rupa, dan drivernye kembali ke rahmatullah di tempat kejadian; isteri dan anak lelaki cedera parah. Kenal kereta pun sbb tayar BMW... Inna lillahi wa inna ilaihi ra'jiun. Mmg masa tu terasa sgt yg mmg kejadian tu peringatan untuk kitorang, sbb waktu accident tu jadi, mmg takde kereta lain kecuali keter kitorang n lori kecik yg da kat depaaaan...Dari drive kereta 160kmh on average,,, turun terus ke 110kmh sepanjang perjalanan dari Mu'tah ke tempat² lain tu... Ade gaye KL-Kedah gak la jauhnyer...Esok Jumaat nak gi jalan² lagi nsyaAllah, tapi kat sekitar Amman je. And Sabtu gi Jerash & Ajloun, i.e. 2-3 hour drive from Amman.









Tikki commented: "Awak ni macam orang kaya je". Huhu... Harapnye gitu lah, bnyk bejalan luas pengalaman eks. Alang² dah sampai sini baik pegi. Tapi jgn lupa main target sudah. Skrg 3 minggu kat sini, blom fasih lagi cakap Arab pun. Sangkut² sane sini, cakap pun terabur. Moge Allah mudahkan sgale urusan saye dan urusan awak semua...
Nak gi al-Quds! Nak gi al-Quds! Boleh pegi tapi kene ade team of at least 5 n orang yg dah penah pegi... (sedih lagi ni, masih tak nampak cara mcm mane nak sampai ke situ..).. Tapi pape pun,,, pray for the best lah! plz plz...

Sejak join classes kat jami'ah, ramai gak la kenalan² baru yg sgt memaksa kami menutur bhase arab. dan bukannye fusha' arabic! ade la blaja ammi jugak dok sini... tapi tak lari jauh sgt though mmg tak dpt nafikan mmg bnyk jugak bezanya... ehemm... ape cakap nih?
oklah... dah panjang lebar lak kali ni. sape nak nengok gamba yg ade satu je bole tengok kat main photo... kalo dpt update... ni cam sangkut² je update. tapi eh, connection kat sini laju tau. hehe..

alrito. ilalliqa' everyone. wassalamu'alaykum...

p/s: gambar tu banyak dated 2005. anyone tau mcm mana nak buang the date? selain dari transfer balik masuk memory card...

No comments: