Sunday, January 28, 2007

memandu

langgar teksi semalam.
sabtu; 27 januari 2007; kg pasir ampang; lebih kurang 3 ptg.

dye suro bayar rm50, tapi saye ade rm30 je.
last2 dye terima je rm30 tu.
saye buat la muke kesian takde duit yg tak serba salah
sbb snanye yg telibat dlm accident tu 4 keter.

keter depan skali brake tibe2,
keter blakang dye tenaik atas divider,
taxi tu sempat brake,
saye telanggar taxi tu (sbb saye tgh mengantuk sambil cakap telefon),
bumper dye nak dekat tetanggal.

so saye bg rm30 JE.
duit tu kumpul utk bagi kawan hadiah besday snanye.
hm..
bukan rezki, nak wat cane.

first time accident
lesen p saya akan tamat akhir bulan jun nanti
dan saya hampir tidak pernah menggunakan sticker p semasa memandu apa-apa kenderaan ke mana-mana.

ops, ni rahsia tau.

Saturday, January 20, 2007

Gambatte ne!

Mid-sem exam utk Computer Programming, Statics & UNGS dah lepas. Juga quiz Electric Circuits dan quiz Engineering Drawing bab geometric construction & multiviews.

Saya screwed up paper Statics saya dengan menyampahnya, sebab satu-soalan-25-markah tu sangat senang sebenarnya tapi otak saya tak dapat berfungsi dengan baik! Kalau ikutkan hati saya memang nak menangis dalam exam hall tu jugak! Sebab saya dah belajar dengan sangat tekun dan macam nak dekat jadi orang gila,,, lawan jugak sakit kepala semata-mata untuk exam Statics! Tapi saya tunggu bila sampai bilik. Alhamdulillah saya punya kawan-kawan yang sudi untuk tolong saya bangun semula... Jazakumullahu khairan kathira! May Allah bless you!!!

Hmm... Saya juga telah menolak 4 markah dari markah keseluruhan subject Electric Circuits kerana saya langsung tidak dapat jawab quiz yang cover chapter 3 title nodes & meshes itu. Tak faham soalan pun.. eh bukan, tak faham circuit yang soalan tu bagi. Tapi saya dah belajar dan prepare untuk EC ni...

Saya juga dah submit assignment Statics dan Calculus pada masanya, walaupun saya tak dapat nafikan saya tak buat assignment-assignment tu sendiri. Saya tak tiru. Saya bahagi dengan Najmi. Saya buat odd numbers, dia buat even. Lepas tu bincang. Sebab tak cukup masa!!!

Semalam, lepas habis exam, saya jalan balik ke bilik sorang-sorang. Mengantuk, sebab dua minggu tidur pukul 3-4 pagi, dan sakit kepala yang teramat sangat. Saya hampir jatuh dalam longkang besar sebab saya jalan tak lurus ke depan tapi senget ke kanan. Entah, mata saya bukak je rasanya. Otak melayang kot. Tapi alhamdulillah Allah jauhkan saya dari malepetaka yang sangat menggerunkan itu. Hehehe... Ah! Saya harap saya tak screw up exam UNGS. Bak kata Mujahid, goreng habis, tapi harap tak hangit...
Huhuhu...

Cuti ni, selain merehatkan diri, jangan lupa:
1. EAT MY SUPPLEMENTS RELIGIOUSLY
2. Siapkan homework drawing - 3 pictures of sectional views
3. Tolong mangsa banjir kat Johor
4. Siapkan assignment Calculus & Computer Programming
5. Belajar utk mid-sem exam Electric Circuits, Calculus & Engineering Drawing.
6. Buat case-study untuk BM and 2 assignments for UNGS.
7. Alumni Recharge Programme & AGM

Ya Allah... Grant me the best of what I deserve to get... You know what's the best for me, so please guide my path... For this path I'm walking on is the only path to get to You...

Sunday, January 14, 2007

reminder:

You have to EAT your SUPPLEMENTS RELIGIOUSLY

what???

Please REMIND me always

the 2nd s-grade headache

Kamu nak tahu?
Saya sangat bencikan sakit kepala.
Sungguh menyeksakan.

Saya mengalami sakit kepala sejak saya berusia 13 tahun.
Dan saya mengalami sakit kepala yang teruk sejak saya berusia 16 tahun.
Dan sekarang, saya berusia 19 tahun, dan sakit kepala ini menjadi semakin teruk.

It had gone better last year. I get them only once or twice a month, and the pain level is just moderate, where I can still act tough and treat things normal...

I won't make any conclusion here, but since I moved into the new environment, I think my headache is going worse again... Bad ones, at least once a week, which forced me to skip many of my weekly activities... Usrah, daurah, TaeKwon-Do, group discussions, etc etc...
**sigh**
is it the food, or is it the work load, or...? i dunno.

Last Friday, I had my second S-grade headache. I was around 16 when I experienced the first super attack. I can't explain the pain... You might think I'm exaggerating, but maybe you can estimate how painful it is when 4 (four) to 5 (five) pills of 500g paracetamol taken within 1 hour interval just won't work - not even to reduce the pain...
And of course, I won't take more than that...

That's why I never have panadols with me. I never wanted to take them, but I couldn't bear the pain... I was like something crazy that day. I screamed and of course cried, and massaged my head first gently then harder and when both don't work, I banged my head against the cupboard a couple of times..

You know, patience have its limit...

Nobody was home. Near midnight, Dad came home and made sure I take those panadols, then Mak Yem came to urut my kepala, then I forced myself to have dinner. Cheese-burger. Oh, good gracious my stomach didn't reject it again... Oh, I didn't mention, I vomitted a lot since earlier that evening. Then I went to sleep, with frequent disturbs via phone. I wanted to switch off my phone but Mom was out and I have to keep it on for her. Well, for myself actually...

So few things to take note of:
1. Going to see my doctor this evening
2. Get a new set of earphone for my phone.. get rid of the whatever waves that's not good for the brain cells
3. Get rid of my mp3 when I'm not having the headache.. yeah I do that, but what about when I get very sleepy???
4. Get rid of oily & salty food!!! (I HATE UIA BECAUSE THEY DON'T SERVE GOOD FOOD! So maybe I'm considering staying off-campus for a while.. I'm not sure..)
What else?
5. Try my best not to sleep late. Max 2 a.m.!! but what if I can't complete my assignments?

Oh no!!! Mid-semester exam coming in a couple of days!!!

14th Sun - today
15th Mon
- warm up... dah system crash, kena reboot
16th Tue
- submit Calculus assignment
- Computer Programming mid-term exam
17th Wed
- perform case-study for BM
18th Thu
- submit Statics assignment
- Statics mid-term exam
19th Fri
- submit Engineering Drawing assignments
- Engineering Drawing quiz
- Electric Circuits quiz
- UNGS mid-term exam

Ya Allah... Please help me through this life... I need you... I need you in every step of my life...

Thursday, January 04, 2007

hijrah 1428!! on your mark.. get set.. ....

hmm..
sebenarnya nak tulis pasal eid...
tapi tak dapat cari kekuatan lagi...
hm...
tengok lah nanti.
mungkin perlu buat dulu assignment yang KakYamJ bagi...
dan
juga sangat perlu muhasabah
muhasabah...

jgn lupa,

!! Hijrah 1428 is very near !!
??? ARE YOU READY ???

Tuesday, January 02, 2007

Waterfall!!! MUST GO!!! ~

This's my second "holiday with family" in December 2006.

Date: 30th December 2006 (the day before Eid al-Adha)
Place: Hulu Langat (tak ingat batu berapa, but it's kinda kat ceruk-ceruk dunia gak.. ^__^)
Time In: 0955 hrs, Time Out: 1635 hrs.
Hiking to the waterfall took us 1 hour and 15 minutes, it took us the same duration for the return journey.

Halfway??? Not yet!!! ** resting... **

This is halfway through the hike...
can you see that huge centipede beside the 500ml water bottle?

FINALLY!!!

Hey? What are you both trying to do???
++ climb the rock ++ get under the waterfall ++

do you think these pics are fake??
no, no, no... it's the super-camera ^__^
advertisement:
want a professional photographer for any occasion?
call Mr. Ahmad at 012-3285772

That's me stepping on a huge stone.
The deepest base is 2-meters underwater
(of course above sea level hehe..)

Shower time!!!
hehehh... ^__^
Ehem ehem...
Kak Wan Maryam, bila nak gi sungai ni???
Takde blaja kat situ, takyah bawak buku... bawak barbeque set je ^__^
aisey, baru prasan takde gamba BBQ. takpe la, BBQ dah slalu tengok kan? ngeheh~