Monday, October 30, 2006

new birthday song ;) so cute!!

HAPPY BIRTHDAY TO ME
I BELONG TO THE SEA
WITH THE SEAHORSE AND THE SEA ANEMONE
AND THE CLOWNFISH IS ME!!!


p/s: oh, i just love the song, because I like clownfishes! And Finding Nemo's my favourite Disney cartoon and Nemo's the ultimate favourite character, FYI!

***************

27th October - birthday wishes to Zainab Mahirah my childhood classmate @ pal (remember, from Junior 1 to Junior 5, we're the shortest in line during assembly! ngahah~) and Kazimah (a girl I knew and advised online)

28th October - woopsy doosy, i just forgot who's birthday's on this date. anyways, happy birthday!

29th October - birthday wishes to Kak Echah Chomel (ngeh~ ade org tu ngaku sendiri, kite iye kan je la) and bright 5-year-old Bro Ilyas Johari.

May Allah bless you all!!!

Sunday, October 29, 2006

siblings rivalry

masih terus dihujani bicara 'dorongan' untuk aku belajar dengan lebih (sangat!) rajin dan fokus.

namun...
tiap kali itu juga aku spontan tunduk menahan kelopak mata dari dibasahi mutiara jernih...
kalau diikutkan mahu aku terus bangkit dan menghadap buku --- hanya buku akademik. ya, bukan buku riyadussolihin, bukan buku seerah, bukan readers digest; bukan buku-buku yang berfaedah tetapi tidak berkaitan dengan kursus kejuruteraanku.
"aku tahu aku tahu!!!" bentak hatiku yang sememangnya kurang kesabaran.

hati sahaja yang ketandusan kesabaran, hakikatnya aku jarang sekali melenting atau merajuk. mungkin itulah yang dinamakan makan dalam. dan ianya sangat tidak sihat dan merbahaya untuk seorang pejuang.

sebab itulah aku mewujudkan blog ini


Computer - C++ Programming
Physics - Electronics
Physics Lab - General Physics

A! A! A!
Semua mesti A untuk sem ni! A- boleh dimaafkan. Tapi kena berusaha untuk A jugak!!!!!
Mesti! Mesti! dan sangat MESTI!!!

Ya Allah...
Hanya Kau yang berkuasa di atas segala sesuatu...
Jika itu yang terbaik untukku, perkenankanlah...

Saturday, October 28, 2006

the value of life

One significant difference between this Eid and the ones we often celebrate - this Eid, we didn't take a family picture. I only took some candit pics, but none of them that'll I post here. Confidential - not for public view. Hehe... Actually, there are no nice ones except for my own pics. And I'm not going to post 'em here.

Anyways,
this Eid, Tikki's not around. Kakak somehow misses her already.
Me?
No. I'm just glad she's off somewhere else. I mean, glad for myself coz I have the whole big room to myself, and that I can keep it tidy (trust me, I'm working on it!) and ALSO GLAD FOR HER because she's picking up experience and knowledge that she could treasure forever. I know the feeling of being away from home for months, and I'm actually jealous that she spend her Ramadhan and Eid in a totally different environment with different people. It's not like you can get that experience every year - no, not even once in a lifetime to some!

I've done a little revision for my exam a couple of days ago. It's because of some external pressure like: that person is already doing his revision on d first day of Eid although his exams will start on the 3rd, just like me... And also some internal push like: I have to give my CGPA a boost this semester! I have to and I want to! Ya Allah... Please help me through!
It's a good thing that someone reminded me "rajin.. rajin... rajin!!!" while I was watching Naruto that night.
Uh-oh...
I really need reminders...

some pics

my Rich Chocolate Cake - iftar kat rumah Ust Maszlee @ Ustzh Hamidah (",)
6th October 2006 - ustzh masak nasi maqlubah yg sgt sedap!!! arigatou!
recipe -->
Chocolate Cake Recipe (please scroll ur mouse over n click)

Ketupat oh Ketupat!~ hehehe
ade jugak orang tak pecaye yg kitorang anyam ketupat sendiri utk raya... utk pengetahuan umum, ini adalah aktiviti tetap beberapa hari sblm Hari Raya Eidul-Fitr dan juga Eidul-Adha; ianya akan disertai oleh semua lapisan umur, dari ibu bapa yg sibuk bekerja sehinggalah adik-adik yg belajar di sekolah rendah...
Tahun ni, buat 150++ ketupat jer...

my usrah girls for this sem... (dua orang tak datang)
Ja ne--- see you guys in Gombak insyaAllah,,, jangan ponteng-ponteng usrah, terus istiqamah dalam memperbaiki diri dan orang sekeliling...
yg pegi Kuantan tu jage diri baik-baik tau!
Nice to know and be with you guys!
ukhuwwah fillah tidak akan musnah walaupun ombak walau badai mendesah
tautan erat tak mungkin patah, dengan ismuLlah kita berbai'ah

Sunday, October 22, 2006

'Eid Mubarak!!!


---
Find the others only on Babaflash.com ---
---
Supported by BukuKita.com ---

Semoga telah berjumpa dengan apa yang dicari di bulan Ramadhan!
Semoga telah cas batteri iman sehingga penuh untuk menempuh 11 bulan akan datang ke Ramadhan 1428! nsyaAllah
Semoga sentiasa istiqamah dalam melakukan amal-amal soleh dan dalam mempertingkatkan iman!
Semoga graduasi dari Madrasah Ramadhan dengan cemerlang!
Semoga akan berjumpa dengan Ramadhan akan datang!

********************

Eid al-Fitr al-Mubarak!!!
Have a blessed 'Eid!

********************

Special 'Eid greetings to my beloved sister Atiqah Johari and childhood friend Nur 'Aliatul Husna Hasni in Yemen. Hope you both enjoy experiencing 'Eid there!

p/s: auntie mimi, you should check out other flash e-cards on Babaflash.com! they're all cute! show 'em to Adam, Sara & Ilyas! Basma, Deena & Saleh like 'em! ^__^

Sunday, October 15, 2006

grab the chance!!!

Pesta beribadah telahpun bermula
Bersama tibanya Ramadhan yang mulia
Rahmat Allah melimpah untuk semua hambaNya
Nikmat Allah mengalir mencurah-curah

Meriahkan ramadhan ini dengan beribadah
Tingkatkan amal dan mujahadah
Banyakkanlh berzikir dan baca al-Qur'an
Muhasabah dan sucikan hati

Seluruh anggota kita semua ada peranannya
Perlu dijaga di setiap tindakan
Hati yang telah bersih dan berakhlak mulia
Di sisi Allah tinggi nilainya

Jagalah lidah dan juga tutur kata
Jangan sampai mengumpat dan berkata-kata dusta
Pelihara mata dan kawal telinga
Agar berbuat yang diredhai Allah

Langkahkan kaki menuju kebaikan
Jangan melangkah kearah kejahatan dan maksiat
Jika terhumban ke kancah kehinaan
Di dunia lagi peroleh pembalasan

Tangan pun juga hendaklah dijaga
Elakkan diri mengambil hak orang lain tanpa redha
Kukuhkan perpaduan hindar permusuhan
Sesama jiran rakan dan taulan

Jadikanlah Ramadhan gelanggang untuk beribadah
Bukan sekadar berlapar dan dahaga
Ramadhan setahun sekali sahaja
Rebutlah peluang jangan ketinggalan
Rebutlah peluang jangan ketinggalan!
Rebutlah peluang jangan ketinggalan!!!

Meriahkan Ramadhan ini dengan beribadah
Tingkatkan amal dan
mujahadah
Banyakkanlh berzikir dan
baca al-Qur'an
Muhasabah dan sucikan hati


8 hari lagi sebelum pesta ibadah ini ditutup...
LAPAN HARI.
Dan kini aku hanya mampu mengalirkan air mata tatkala melihat orang lain berdiri, ruku' dan sujud menghadap Tuhan Pencipta Yang Maha Pemurah sepanjang siang dan malam...
Berzikirlah setiap saat,
Bacalah terjemahan dan tafsir Qur'an...
Jangan terus rebah apabila jatuh di atas jalan ini,
Bangun!
Walaupun merangkak, perlu terus maju ke hadapan!
Lekas!
Tiada masa lagi untuk dibazirkan!
Langsung tiada masa lagi untuk dibazirkan!

Chocolate Cake Recipe

Uh-ohh..
After hearing too much "teach us how... teach us", I decided to paste the Choc Cake recipe here, so that you guys can try by yourselves at home...
A baking session for K-akhawat will be arranged later... hiks hiks~ Ermm,,, kat rumah Puan Zinn kan??? e-eeee best nye!!!! Listkan banyak-banyak: roti bun kak zinn, choc cake nela, ape lagi, aaaape lagiiii???
Haaa... Sape yg nak join, kene contribute something,,, cekodok pisang pun jadi lah! heh ^__^'
mengarut je.
But really, I'd really look forward if any of you can arrange for us to have ONE COOKING DAY TOGETHER!
Oh boy,, it'll surely be wonderful.
InsyaAllah.

So, here it goes:
DO TELL ME WHEN YOU SUCCESSFULLY BAKED THE CAKE!

Rich-Moist Chocolate Cake

1¾ cup flour
¾ cup cocoa powder
1½ teaspoon sodium bicarbonate
1½ teaspoon baking powder
2 cups sugar
1 cup corn oil
2 eggs
1 cup boiling water
1 cup evaporated milk
2 teaspoon vanilla

Steps:

1. Sieve flour, cocoa powder, sodium bicarbonate and baking powder
2. Blend / mix evaporated milk, oil, sugar (medium speed)
3. Add vanilla and boiling water
4. Add eggs, one at a time
5. Add sieved flour, cocoa powder, sodium bicarbonate and baking powder
6. Pour into Pyrex – cover with aluminium foil and coat with thin layer of butter, make sure there’s no leak
7. Bake. Oven: 180º, 30-40 minutes
Microwave: 16 minutes
8. Put in fridge overnight. Serve with toppings (see below).



Toppings

1 cup cocoa powder
1 cup sugar
1 cup boiling water

Step:

Boil sugar, water and cocoa powder together on slow fire.

SELAMAT MENCUBA!
=)

Thursday, October 05, 2006

meningkatnya usiaku...

Termasuk hari ini sudah genap dua minggu ummat Islam di Malaysia berpuasa di bulan Ramadhan. Dua minggu. Terasa seperti begitu cepat berlalu. Dan aku masih belum puas menikmati pesta ibadah ini... Tidak, lebih teruk dari itu, aku menyesal kerana aku sedar dua minggu ini sepatutnya berlalu dengan lebih baik!

5 Oktober 2006.

Peningkatan usia yang menjadi peringatan buat diriku jua diri-diri kamu yang mengenaliku.

The day went on as usual. Dalam perjalanan pulang ke rumah, aku yang sedang berpuasa tiba² teringinkan cheese cake, dan aku menyatakan hasratku itu kepada ummi tercinta. Kami terus ke Secret Recipe di Ampang ^_^ dan membeli 4 jenis cake: 3 cheese cake & 1 chocolate cake! a quarter cake of each type.
Pulang ke rumah dan mendapati ada dua kad hari lahir di atas katil. Satu dari Kakak dan lagi satu dari Kak Maziah. Aku tersenyum lebar. It's just so nice to know that you're appreciated by others around you.
Kak Echah juga tidak lupa untuk menelefonku seperti tahun-tahun yang sudah! Walaupun tidak lama tetapi amat cukup untuk menggembirakan saya. Sidqi pula menghantar voice message yang tak lekang dari nasihat-nasihat menyuruh aku bernikah secepat mungkin (tapi dari gaya percakapannya, aku tahu dia tidak akan redha jika aku bernikah sebelum dia dan tunangnya bernikah...).
Dan Alan pula terlupa tentang hari ini walaupun aku sudah mengingatkannya...
And to all yg mengirim SMS dan IM:
Geeb (besday girl gak!), Paan, Mar, Shida, Iman, Solehah, Nadiah, Amy, Diana, Mardiyah, Pe'ah, 'Abyd, Sakinah, Ruzaini, Rabiatul, Tikki, Yadan, Muna n kawan dye Adik, Tahirah, Abg Ngah, Firdaus TKD, Abduh, Hafiza 5A, Cik Siti Wan Kuncup, Aneesah, Ayat, Kak Yam J, Kak Wan Maryam, Ili Sleeping, Nusaibah Md Asri, Najimin, Fatima Karate, Sarah TKD, Najat, Hilal, Zulhilmi,,,, emm sape lg?
tak lupe juga Ustazah Hamidah yang sangat ringan tulang dan baik hati kerana memasakkan Nasi Maqlubah untuk saya!!! !_! !__!
Thanks very much! May Allah bless you all...

Semoga usia yang meningkat ini meningkat setaraf dengan kematangan, amal ibadah, iman & taqwa kepada Allah...
Semoga setiap saat, hari dan tahun yang berlalu ini menjadi peringatan terbaik bahawa kita tiada masa lagi untuk dibazirkan.
Semoga 19 tahun bermusafir di atas muka bumi Allah ini mengajar aku untuk lebih mengenali dan mencintai PenciptaKu...

Sunday, October 01, 2006

Now...

I miss Jordan........
I MISS JORDAN!!!!!!!!!!!!!!

Hehehe...
Duduk kat Jordan, tak terasa pulak rindu kat Malaysia.....
Sampailah nak balik pastu flight ticket ade problem... Stranded TIGA HARI kat Amman... Baru la terasa "waaahh.... nak balik nyee... nak balik nye!!!!!!!!!"...
Utk yg tak tau ape cerita... Boleh visit:
Extended vacation…??? (please click on the hyperlink)
Hari tu dah gi Tarbush menghilangkan rindu kat khubz arabiy (roti kering dye dpanggil dlm Bhase Mlayu kite)...
Pastu menghilangkan rindu bertutur dlm Ammi Jordan mase chat dengan sorang member yg skrg ade kat negara Arab sane... Walaupun brape perkataan jer... Juge mase borak-borak dgn Ust Syed Mokhtar beberapa minggu lepas...

Hmmm...
Malas nye nak balik UIA ni........
Tapi dok rumah ni kurang bace Qur'an plak...
Baik balik UIA lah.
Sekejap lagi.

Hari ni masuk hari ke 8 Ramadhan...
Alhamdulillah, everything ran smoothly, walaupun qiam rongak...
Aihh...

OK lah... Smpai sini je... Terbantut plak idea menulis ni.
Salams. Ilalliqa'

pictures of HOPE '06

At last I manage to upload these pictures...
It's been a month since the event were held...
It's just three pics though...
Relevant posts:
advertisement -
HOPE: Palestine Revisited
my personal report -
A glimpse - HOPE: Palestine Revisited